10 квітня 2014, Київ. – Експерти, урбаністи, громадські організації та просто кияни розробили своє бачення розвитку Києва і презентували його напередодні виборів мера та міських депутатів. Головні проблеми, які вони пропонують вирішити: хаотичне паркування автомобілів, засилля кіосків та вуличної реклами, відсутність громадських просторів.

Програму дій “Київ — зручне місто” експерти розробляли протягом кількох місяців, спираючись на кращі світові практики вирішення подібних проблем. Над програмою працювали урбаністи, транспортники, велосипедисти, дизайнери, архітектори, культурознавці.

2014-04-10 17.51.54

Експерти вимагають більше громадських просторів, пішохідних зон, менше візуального сміття, реклами на вулицях, перенести вуличну торгівлю з кіосків на перші поверхи будинків. У сфері транспорту наголошують на необхідності розвивати рейковий громадський транспорт — трамваї, виділити смуги для автобусів та тролейбусів і забезпечити їхнє реальне функціонування, повернути наземний транспорт у центр міста.

“Якість транспортної системи має визначатися не кількістю автомобілів, що рухаються, а кількістю перевезених людей та вантажів. Тому найпріоритетнішим у місті має бути пішохід, далі — велосипед, громадський транспорт, і лише потім приватний автомобіль”, – заявив Григорій Мельничук, один із розробників програми.

Експерти наголошують на необхідності створення дієвого механізму штрафів за незаконне паркування, впровадження єдиного квитка на громадський транспорт, заборони транзитному транспорту рухатися через місто.

Розробники програми “Київ — зручне місто” планують передати її усім кандидатам у мери Києва та у міські депутати, та залучити до обговорення більше киян.

Асоціація велосипедистів Києва розробляла велосипедну частину програми дій, а також долучилася до розробки усієї транспортної частини. Під час презентації програми у просторі “Часопис” координаторка Асоціації Ірина Бондаренко розказала про пріоритети у розвитку велоінфраструктури.

Григорій Мельничук,

www.kyivmanifest.org.ua

Ірина Бондаренко,

www.avk.org.ua