26 червня 2012, Київ. – Велосипедисти передали керівництву держави петицію з вимогою усунути перешкоди розвитку велоруху в Україні. Незважаючи на дощ, вони проїхали колоною до Адміністрації Президента, громадських приймалень Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, де передали петицію з понад тисячею підписів велосипедистів з усієї України.

Велосипедисти вимагають, щоб була розроблена комлексна державна програма розвитку велотранспорту, а також були розроблені та внесені зміни до Державних будівельних норм, державних стандартів та Правил дорожнього руху – шляхом створення робочих груп у відповідних міністерствах та установах, із залученням іноземних експертів та представників велоспільнот. Нормативні документи, згідно з якими має розвиватися велорух в Україні, застарілі та недосконалі, і тому дуже сильно стримують розвиток велоруху, стверджують велосипедисти.

“Одним із прикладів недосконалості , але далеко не єдиним, є те, що Державні будівельні норми передбачають тільки один тип велосипедної інфраструктури – велодоріжку, через що на більшості українських вулиць неможливо облаштувати проїзд велосипедистів. Правила дорожнього руху фактично криміналізують велосипедста, змушуючи його рухатися тільки велодоріжкою, навіть якщо нею неможливо проїхати (як часто стається, якщо вона спроектована згідно з ДБН). Тож якщо велосипедист обирає об’їхати перешкоди по дорозі, він змушений порушувати ПДР. Згідно з ПДР, велодоріжками мають рухатися також і мопеди, які розвивають значно вищу швидкість, ніж велосипедист, тому ПДР фактично створюють додаткові небезпеки для велосипедистів”, – прокоментувала координаторка Асоціації велосипедистів Києва Ірина Бондаренко.

“Велотранспорт вирішує транспортні проблеми у містах, є екологічною альтернативою автомобілям. Чим більше велосипедних поїздок здійснюють люди – тим вища безпека дорожнього руху. Велосипед – цивілізаційний вибір багатьох громадян Європи та Америки, його розвиток є пріоритетом розвитку міст та громад”, – йдеться у петиції.

Прочитати повний текст петиції:

Автор фото: Сергій Котяро

Ірина Бондаренко,

координаторка Асоціації велосипедистів Києва

isbondarenko at www.avk.org.ua

Новини з цієї теми у ЗМІ:

Українські новини, фото

Лівий берег

Радіо Свобода

УНН, фото

Українська правда

Українська правда. Київ

5 канал

Коментарі Київ

Полтавщина

Civic.org.ua

Газета День

Новости.юа

UBR

News.online

Unian

Фотолента

NBNews

ТРК Україна (14 хвилина)

Стало відомо програму міжнародної конференції Велофорум 2017, який відбудеться в Миколаєві 6-8 жовтня 2017 року. Темою Велофоруму 2017 є “Велосипед – каталізатор змін у містах”.

У п’ятницю, 22 вересня, жителі Києва взяли участь у флешмобі “Велосипедом на роботу” в День без авто, який відзначають по всьому світу. Асоціація велосипедистів Києва

Київ долучається до Європейського тижня мобільності – свята раціонального розвитку транспорту. У 2017 році Асоціація велосипедистів Києва підготувала насичену програму подій у столиці протягом усього